Kaikkien aikojen keittokirjasuosikkini on kaimani Saara Törmän Keittokomero ja huone. Kotikutoisessa kasviskeittokirjassa on pelkästään hyviä ohjeita – vuosien varrella olen testannut niistä lähes kaikki!

Myönnettäköön tosin, että kirjan fiilistelyyn vaikuttaa varmasti myös sen nostalgia-arvo. Ostin pahvikantisen ja kierresidotun kirjan viitisentoista vuotta sitten VR:n makasiinien Ruohonjuuri-myymälästä. Kirjan kuvissa puolestaan vilahtelee Arabian Karelia-sarjan astioita, sama sarja oli käytössä lapsuudenkodissani. Karelia-lautasilta on popsittu annos jos toinenkin… Pidän myös kirjan kotikutoisuudesta, olen päässyt omassa keittiössäni ihan samannäköisiin lopputuloksiin.

Keittokirja

Nyt en kuitenkaan toteuttanut yhtään Keittokomero ja huone -reseptiä, vaan kokeilin jotain uutta. Makaronilaatikko syntyy reseptittäkin, joten uutta oli raaka-aine, härkäpapuvalmiste Härkis. Pistin sitä makaronilaatikkoon soijarouheen sijaan, ja tuli hurjan hyvää. Härkis on helppo raaka-aine, sillä se oli suoriltaan pannuvalmis, soijarouheen kun ensin kiehautan ja sitten vasta kippaan pannulle sipulin kaveriksi.

Härkis kiilasikin oitis vakkariainesosaksi makaronilaatikkooni. Aion testata sitä myös monessa muussa ruoassa, Härkis-paketin etiketin takapuolella oli kiinnostavia reseptejä ja netissä lisää – keittokirjoihin asti kun tuote ei ole tainnut vielä ehtiä.

Keittokirja

Salaatiksi raastoin porkkanaa ja lanttua. Kyseinen kaksikko on itselleni vähän turhankin tuttu jo 1990-luvun alusta, kohtasimme usein mikkeliläisen Lähemäen ala-asteen ruokalassa. Huh, mikä flashback aurinkoraasteesta aina tuleekaan…

Keittokirja

Jälkkäriksi valmistin omenahyvettä Saara Törmän toisesta keittokirjasta Saa vaivata, joka sisältää reseptejä sekä makeisiin että suolaisiin leivonnaisiin. Kirjassa ihastuttavat erityisesti sympaattiset tarinat, omena hyvä -reseptin ohjeistus alkaa näin: ”Kun oma lehmä on ojassa ja tarkoituksesi ovat kunnialliset mutta vakaat, valmista omenahyvä etukäteen paistamista vaille valmiiksi.” Ja kyllä, Karelia-astiat vilahtelevat myös tämän kirjan kuvissa.

Saa vaivata näyttäisi olevan mm. Rosebudin valikoimissa, uudemmassa painoksessa on uudistettu kansi. Keittokomero ja huone puolestaan on harmillisesti loppuunmyyty. Jos se tulee kirppiksellä tai antikvariaatissa vastaan, en suosittele epäröimään ostopäätöksen kanssa!

Mikä on oma keittokirjasuosikkisi?

Cooking – best with nice cookbooks!

 

(Visited 176 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Hanna 9.9.2016 at 17:10

  Keittokomero ja huone ON ihan paras keittokirja varsinkin fiilikseltään.

  Uudemmista keittokirjoista mm. Kasvisruokaa koko perheelle pääsee letkeällä meiningillään lähes samaan. Samoin Kausiruokaa, vaikka ote onkin hippusen vakavamielisempi.

  Reply
  1. Saara - Site Author 11.9.2016 at 22:20

   Hupsista, kommenttisi oli jäänyt odottamaan hyväksymistä – olen kärsinyt mittavasta spämmiongelmasta kommenttilaatikkossani…

   Mutta jee, heipat sinne toiselle Keittokomero ja huoneen ystävälle! Haluan ehdottomasti ottaa nuo mainitsemasi uudemmat kirjat haltuun, eritoten Kasvisruokaa koko perheelle -kirjan letkeä meininki alkoi heti kiinnostaa :)

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *