Japanin reissulla tuli kahviteltua runsaasti. Vierailimme lähes joka päivä ainakin yhdessä ihanassa kahvilassa – paikkojen ohella itse kahvi oli usein taivaallista. Miltei jokaisen paikan kahvilistassa oli vaihtoehtona hand drip -kahveja (tunnetaan myös pour over -tekniikkana). Ne valmistetaan kuppi kerrallaan kaatamalla kuumaa vettä irralliseen suodatinsuppiloon. Lopputulokseen vaikuttaa sekä kaatonopeus, kahvin jauhatusaste, veden lämpötila että veden kierto suppilossa.

Kaikkein ihanin kahvila oli Unlimited Coffee Bar Tokiossa. Huippuhyvää kahvia ja huippuihana sisustus. Myös keli oli kohdillaan, ja toi siten oman lisänsä tunnelmaan. Valitsimme reissukaverini Annakaisan kanssa molemmat hand drip -kahvit, mutta eri pavuista. Oli kivaa päästä maistamaan kahta erilaista kahvia, ja mauissa olikin melkoinen ero! Ostimme papuja myös kotiin ja nyt jälkikäteen on mukava muistella onnistunutta reissua makumuistojen muodossa. Valitsin itselleni kotiinviemiseksi Tokiossa paahdettuja Konga Ethiopia -papuja.

Sattui myös todella sopivasti, että pääsin maalis-huhtikuun vaihteessa Johan & Nyströmille parin tunnin kahvikoulutukseen. Siellä tutustuttiin juurikin tuohon hand drip -tekniikkaan, ja sain mukaani V60-setin, siis sellaisen irtosuppilon ja pannun. Tein ja join ensimmäiset hand drip -kahvini juuri ennen reissun alkua, nyt reissun jälkeen olen ehtinyt valmistaa jo useamman kupillisen. Suppiloitakin on jo kaksi, sillä ostin Unlimited Coffee Barista heille kustomoidun posliinisen suodattimen.

Toinen erityisesti mieleen jäänyt kahvila oli Elephant Factory Coffee Kiotossa. Kapealla kujalla sijainnut kahvila tarjosi niin ikään hyvää kahvia ja tunnelmaa. Suomalaisittain oli tosin hivenen hämmentävää, että listalla oli yhden kahvin kohdalla suositus nice harmony with cigarette, meillä kun ei ole enää aikoihin saanut polttaa kahviloiden pöydissä.

Suodatinkahvin juon aina maidolla, mutta reissussa nautittujen herkullisten kahvien kohdalla moinen ei tullut edes mieleen. Maidon kaataminen vähentynee myös kotosalla, sillä arvelen V60-setin pääsevän ahkeraan käyttöön.

Kahvifiilistelyni jatkuu huomenna, jolloin suuntaan Kaapelitehtaalle kahvifestareille. Helsinki Coffee Festival järjestetään tänä viikonloppuna kolmatta kertaa. Olen ollut kaikkina vuosina mukana, enkä nytkään malttaisi odottaa huomista. Festareilla pääsee imemään itseensä uutta kahvitietoutta ja maistelemaan monia eri kahveja. Vaan nyt kahvimylly esiin ja aamukahvin keittoon!

Japan, the land of good coffee!

(Visited 124 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *