Tänä keväänä hankin ensimmäistä kertaa ikinä kasvien siemeniä. Kipinä siementen kylvämiseen heräsi viime kesänä Tallinnassa. Istuin ravintola F-hooneen terassilla ja ihastelin viereisessä kukkalaatikossa runsaana kasvavaa krassia. Sen muhkeiden lehtien seassa oli voimakkaan oransseja kauniita kukintoja.

Näky kummitteli mielessäni koko talven, ja kevään tullen päätin käydä tuumasta toimeen. Samalla vaivalla (ja multaostoksilla) oli järkevää kylvää jotain muutakin, joten valikoin taannoisilta kevätmessuilta mukaani myös basilikaa ja auringonkukkaa.

Ikkunalaudalla vihertää

Krassit ja basilikat kylvin huhtikuun puolivälissä. Mistään suuroperaatiosta ei ollut kyse, sillä kasvien ”loppusijoituspaikka” eli parvekkeemme on varsin pikkuruinen. Sen takia multaostoksillakin hieman hymyilytti – muiden lappaessa ostoskärryihin suuria 40 litran säkkejä minä yritin etsiä mahdollisimman pientä multapussia. Kuutisen litraa oli omiin tarpeisiini aivan riittävästi.

Istutuksia on siis muutama mehutölkillinen, esimerkiksi pensaskrassia kasvaa viiden taimen rypäs, ja se lienee juuri sopiva määrä parvekkeemme nurkkaan. Sekä krassin että basilikan siemenet itivät nopeasti, ensimmäiset sirkkalehdet olivat näkyvillä muutamassa päivässä. Etukäteen en olisi muuten ikuna uskonut, että taimien kasvun seuraaminen voi olla niin mielenkiintoista puuhaa!

Ikkunalaudalla vihertää

Tökkäsin multaan myös kaksi alkuvuodesta saamaani lyijykynää. Sprout-kynien päässä on pyyhekumin sijaan pieni kotelo, joka sisälsi kehäkukan siemeniä. Varsin hauska idea, joten nappasin ilolla mukaani kaksi kynää, kun sellaisia minulle työtapaamisessa tarjottiin.

Sinänsä onni, että sain kyniä kaksi, sillä vaikuttaisi siltä, että vain toisen sisältö lähti kasvuun. Emalimukissa napottaa kolme vartta, saas nähdä miten niiden kasvu etenee.

Ikkunalaudalla vihertää

Ikkunalaudalla kasvaa myös jo viime keväänä istuttamani chili. Sen saimme valmiina taimena chilinkasvatusta harrastavalta tuttavaltamme. Vuoden mittaan chili ehti kasvaa jo melko korkeaksi, mutta se oli niin hontelo, että leikkasin sen hiljattain noin 10 sentin korkeudesta poikki.

Hetken ennätin jo katua koko leikkausoperaatiota, sillä ensimmäiseen pariin viikkoon kasvissa ei näkynyt lainkaan elonmerkkejä. Sitten se kuitenkin alkoi versoa uutta kasvustoa, ja kasvaa nyt huomattavasti aiempaa tuuheampana ja kauniimpana.

Nyt odottelen, että taimet vielä vahvistuvat, ja sitten onkin aika valita niille sopivat ruukut parvekkeelle istuttamista varten.

I planted some seeds: basil, cress, sunflower and marigold!

(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *